oneness

Wijheizijweihij – OnenessStefaan en Koen Busschots

Koen & Stefaan Busschots en Nathalie Hunter
nathalie hunter

Nathalie Hunter over Oneness: Na gesprekken met de broers Koen en Stefan Busschots begreep ik wat voor hen belangrijk is. Biologische teelt wordt door de familie Busschots voornamelijk omschreven als een samenwerking met de natuur.

Koen Busschots zegt hierover: “’t Is één geheel, en elk jaar anders, dat houdt het spannend.”

Alles is één geheel, het is constant in verandering, en telkens moet je opnieuw beginnen.
Elk jaar denk je dat je het kent, en dan is de wind weer anders, de temperatuur, de grond waardoor gewassen en onkruiden op een andere manier gaan groeien. Voor alles wat leeft en kan toegeven aan disharmonie, heeft de natuur iets te bieden om het evenwicht te herstellen. De natuur heeft een ongelooflijke kracht om te herstellen en herbalanceren.

Altijd opnieuw, altijd anders.
Continu.
Altijd anders, altijd boeiend.

Een evenwicht tussen de planten, de dieren, de mineralen, de zon, de wind en de regen.
De grond wordt vertroeteld, de vogels krijgen huisjes of worden op afstand gehouden met netten om zo, telkens opnieuw, heerlijke gewassen te kweken.

Om dat geheel te duiden, die continue verandering, noemde ik het project onenessen besliste ik vier momenten uit die veranderende natuur te kiezen.
De velden zullen er op die momenten steeds volledig anders uit zien, net zoals de gewassen die op dat ogenblik geoogst worden, het eten dat je best op dat ogenblik klaarmaakt.

Doorheen de velden zal een paadje worden aangelegd, omzoomd door calendula, of goudsbloem, een eetbare bloem met interessante geneeskrachtige eigenschappen. Dat pad leidt naar de lievelingsplek van de gebroeders Busschots waar ook een veldje zal zijn waar eetbare bloemen groeien die tijdens mijn proefmoment gebruikt zullen worden.

Ik toon tekeningen en schilderijen in de schuur, op de poort en op twee grote borden aan de straatkant.
Sommige elementen op het erf zullen in het roze geschilderd worden om de aandacht te trekken naar de samenwerking met de natuur: de palen waarop netten worden opgespannen tijdens de maand juli om de kerselaars te beschermen tegen de vogels die ook een kers lusten, de palen van de vele vogelhuisjes ook, en die van het huis van de valk ook.

Om de verandering en het een-zijn met de natuur te proeven en extra in het licht te zetten zullen we proefmomenten organiseren die plaatshebben op het erf.
Koks met uiteenlopende achtergronden zullen tijdens de verschillende seizoenen komen koken met de oogst van de dag.
Sterren, kruiden, natuur en bloemenmenu’s.
Deze kunnen de vorm krijgen van een table d’hôtes voor een beperkt aantal personen, een buffet, een soep klaargemaakt op een houtvuur…

Bioboer Busschots, Mechelbaan 133, 2500 Koningshooikt
Programma:

Zondag 6 juni
Van 12 tot 18u vernissage van het projectwijheizij van Vredeseilanden
Wouter Keersmaekers , sterrenchef van de Schone van Boskoop geeft om 14 uur, 15.30 uur en 17 uur demo’s met vergeten en biologische groenten. Daarna kan men dat lekkers proeven.www.deschonevanboskoop.be

Koen Busschots zal rondleidingen geven op het erf met veel boeiende uitleg over de biologische boerderij.

Deze vernissage heeft plaats tijdens de Bioweek en kwam tot stand in samenwerking metBioForum.

Zondag 4 juli
Kruidenkok Katrien Maes tovert een ayurvedisch proefmoment .

De ayurvedische keuken is een keuken waarin gebruik gemaakt wordt van veel kruiden; vele Oosterse en Westerse (keuken)kruiden hebben een heilzaam effect op de spijsvertering, om deze in balans te houden of disbalans te herstellen.
Tijdens dit proefmoment kunt u proeven hoe, door middel van kruiden, het integreren van de 6 smaken (zoet-zuur-zout-bitter-wrang-scherp) en kwaliteiten en gewassen van de dag/het seizoen, er een heilzaam en heerlijk feest van smaak op tafel kan staan.
www.holistichealth.be

Zondag 8 augustus
Katrien Cocquyt, natuurgids en seizoenskok.
Een korte wandeling, het plukken van enkele wilde kruiden en verwerken tot een heerlijk soepje, pesto of salade.
www.katriencocquyt.com

Zondag 12 september
opendeurdag van de bioboerderij,
Nathalie Hunter zal dan koken en wraps maken met composities van kleuren, bloemen en kruiden. www.nathaliehunter.com

Leave a comment